Shiazo használata

A Shiazo használata szinte gyerekjáték! Nem kell semmi különleges képesség vagy különleges kiegészítő. Amire kényelmi szempontból szükségünk lesz, azt tartalmazza a Shiazo doboza. Ez pedig egy kis műanyag kanál, amivel a shiazo ásványt könnyen a kerámiába tölthetjük.

Tölthetjük, ugyan is tömni a dohányt kell. A dohány tömésénél ügyelni kell, hogy ne legyen túl tömör, de túlságosan laza se a tömés, amikor a vízipipa használatát nézzük. Ezzel szemben a shiazo termékének a használat során csak arra kell figyelnünk, hogy ne legyen púpos a kerámiában a shiazo mennyisége.

Shiazo használata, tömése – töltése részletesen:

 1. Dobozt körkörös mozdulatokkal felrázzuk, hogy a melasz egyenletesen legyen a shiazo kavicsokon.
 2. Letekerjük a fedelet és a műanyag kanállal könnyedén tudunk kiszedni a shiazból anélkül, hogy összemaszatolnánk magunkat.
 3. A végén visszazárjuk a dobozt, így megőrizvén az erős ízt és a melasz mennyiségét, hogy minél többször újra tudjunk tömni az adott ízből és kihasználhassuk az újrahasznosíthatóságát.

 

Tanácsok a Shiazo ásvány töméséhez:

 • Ha tudunk használjunk valamilyen mini phunnel kerámiát. Kevés shiazo kell hozzá és nagyon jól kiadja az ízeket. (Lehet akár Alien, akár El Nefes vagy Sahlar mini phunnel kerámia.)
 • Amennyiben erősebb ízt szeretnél picivel, akkor a kanállal az aromás melaszból vegyél ki és phunnel vagy vortex kerámia esetén, tegyél még csak melaszt a shiazo kövekre.
 • Hagyományos kerámiába akkor tölts shiazot, ha annak alsó lyukainak mérete kisebb mint a shiazo ásványoké, nehogy lepotyogjanak a tartályba.
 • Ne spórolj a shiazoval, úgy is újra tudod hasznosítani még! Tegyél eleget a kerámiába, hogy minél jobban érezhesd a kedvenc ízed, aromád!
 • Arra is figyeljünk, hogy a Shiazo kicsivel több hőt igényel, mint a dohány. Emiatt érdemes többször próbálkozni, nem szabad feladni pár alkalom után. Idő kell amíg ráérzünk a lényegére.

 

Shiazo újraízesítése

A Shiazo újraízesítésénél a következő lépéseket kell megcsinálnunk:

 • Összegyűjtjük a régi, világosabb színű, már ‘elszívott’ shiazo ásványokat. Ehhez egy kis műanyag doboz ideális, de lehet egy nyitott tálca is akár, az jobb ha kicsit tud szellőzni.
 • Meleg csapvízben átöblítjük többször, pár percig áztatjuk. Egy műanyag dobozba meleg vizet töltesz, beleszórod a shiazo követ és rázod 2-3 percig, majd kicseréled a vizet és még 1-2x ezt megismétled.
 • Kiteszed a Shiazo-t a napra vagy valami meleg, jól szellőző helyre száradni. (Sütőbe, mikróba nem kell tenni! Terítsük jól szét és ne valami szűk szájú dobozba, palackba tegyük, mert bepenészedhet, mint minden vizes dolog zárt helyen.))
 • Amikor már kezd ismét világos színt mutatni, akkor mehet vissza a dobozába és önthetjük rá a dohány ízesítőt.

 

Natúr Shiazo ízesítése

A 100g-os száraz, úgynevezett natúr Shiazo ízesítése igen egyszerű. Mindössze fogunk egy Elements vagy Bisan dohány ízesítőt és a tubus negyedét, illetve kicsit több mint negyedét (maximum harmadát) és beleöntjük a shiazo dobozába, a száraz kavicsokra. Ezután körkörös mozdulatokkal forgatjuk. Ne rázzuk, hanem csak forgassuk, hogy az ízesítő körbe – körbe folyjon, így egyenletesen eloszlatva könnyebben szívják be a shiazo kavicsok. Miután ráöntöttük, időnként ismételjük meg a körkörös forgatását. 1-2 óra múlva már használhatjuk is, mehet a kerámiába és rá a szén!