Hány réteg alufólia?

Az alufólia rétegeinek száma több tényezőtől függ. Az itt leírtak csupán tájékoztató jellegűek, hogy általánosságban hány réteg és milyen alufóliát szoktak használni a vízipipások. Igazából mindenki egyszer megtalálja a számára legjobb típusú alufóliát és azt, hogy hány réteg kell belőle. A táblázatban a 3 leggyakoribb alufólia típust emeltük ki.

Gyári, elővágott Háztartási alu Grill alu Páncélfólia
Vortex 2-3 2 1-2 1
Phunnel 4 3-4 2-3 1
Sima 1-2 1 1 1

A gyári, 100db-os csomagban kapható, előre vágott alufólia nagyon jó ötlet, azonban nem használható nagyon jól. A méret általában éppen, hogy csak elegendő és ára is magasabb, mintha magunk tépkednénk, lyukasztani pedig ugyan úgy nekünk kell. A háztartási alufóliát bárhol tudunk vásárolni, ára is alacsony. Azonban nagyon könnyen szakad, érdemes több réteget használni belőle. Phunnel kerámiához például igen sok réteg kell, mivel a sima háztartási alufólia nem feszíthető meg olyan erősen, pont a könnyű szakadása miatt. A túl sok réteg pedig nehezebben adja át a hőt.

A Grill alufólia már egész jónak mondható. Vastagabb mint a sima háztartási, ám ára ennek megfelelően magasabb. Mivel vastagabb, így kevésbé szakad könnyen.

Az abszolút győztes az a páncélfóliának nevezett, eredetileg éttermek számára készített extra vastag alufólia. Ebből egy réteg minden kerámiára elegendő, bár ára magasabb. Azonban ha azt vesszük, hogy például phunnel kerámiára elég egy réteg, míg simából 4, akkor már nem is olyan nagy az árkülönbség. Egy rétege jól vezeti a hőt, remekül rá lehet feszíteni a kerámiára.

Az itt jelölt értékeke shiazohoz lettek írva, egyes esetekben ha dohányt tömnénk, akkor ezektől eltérő alufólia réteggel kell számolnunk, illetve használnunk.